30 jul 2018

Saopštenje za javnost povodom rezultata turističke sezone 2018.

 U Budvi je danas, na inicijativu Ministarstva održivog razvoja i turizma, JP Morsko dobro i Hotelske grupe Budvanska rivijera, zajedno sa ostalim nosiocima turističke privrede ovog grada, organizovan sastanak na kojem se govorilo o dosadašnjim rezultatima postignutim tokom turističke sezone. Sastanku su prisustvovali državni sekretari za turizam i zaštitu životne sredine Damir Davidović i Saša Radulović, direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić, izvršna direktorica HG „Budvanska Rivijera“ Katarina Kažanegra, predsjednik Odbora direktora HG „Budvanska rivijera“ Saša Radović, direktor JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje Goran Jevrić, predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović, predsjednik Udruženja ugostitelja Budve Vido Markićević i direktorica turističke agencije „Guliver“ Danica Kažanegra.

Direkotr JP Morsko dobro Predrag Jelušić rekao je danas da je ovo preduzeće do 26. jula 2018. godine zaključilo anekse Ugovora za tekuću godinu sa 97% zakupaca duž crnogorskog primorja. U Opštini Budva zaključeno je ukupno 256 ugovora, od čeka 98 za kupališta, 108 za privremene objekte, 47 za terase i 3 ostala. Ukupan prihod od zakupa morskog dobra na teritoriji Budve do danas iznosi 2.658.705,91 € od čega je polovina prenesena na račun Opštine Budva u iznosu od 1.319.352,90 €. Ova sredstva u skladu sa zakonskom regulativom namjenjena su opštinama, u ovom slučaju Opštini Budva, za tekuće održavanje čistoće, hortikulturalno uređenje, održavanje javne rasvjete i komunalnog reda u zoni morskog dobra u toj opštini.
Izvršna direktorica HG Budvanska rivijera Katarina Kažanegra navela je da ova kompanija do 26.07.2018. bilježi promet od gotovo 248 hiljada noćenja. Istakla je da će, posmatrajući obim prometa ostvaren u julu - broj noćenja i najavljenih rezervacija, ova grupacija u sedmom mjesecu ove godine ostvariti približno isti broj noćenja kao u julu prošle godine. Posebno ohrabruje povećanje vanpansionske potrošnje u julu ove godine u odnosu na jul prošle godine. Sa očekivanim prometom od preko 105 hiljada noćenja u julu, predviđa se povećanje fizičkih pokazatelja za 4% za proteklih sedam mjeseci.

Parametre fizičkog obima prometa prati i povećanje finansijskih pokazatelja, naročito u dijelu prihoda od osnovne djelatnosti (za 10%), kao i prihoda od aranžmana i to za 11%.

Iz Regionalnog vodovoda ističu, da su u susret turističkoj sezoni potpisani ugovori sa opštinama Ulcinj i Herceg Novi, čime je omogućeno stabilno vodosnadbijevanje na cijelom primorju. Takodje napominju da je Regionalni vodovod projekat koji potvrđuje viziju Vlade Crne Gore, da se kroz ulaganja u infrastrukturu stvaraju uslovi za kreiranje ambijenta za ekonomski razvoj i progres našeg društva. Ovaj projekat je drastično unaprijedio kvalitet života lokalnog stanovništva u primorskoj regiji, ali i stvorio ambijent za ubrzani razvoj turističke privrede, zbog kojeg je došlo do priliva stranih direktnih investicija.

“Tako samo u Tivtu i Herceg Novom danas imamo tri investicije preko dvije milijarde eura - Luštica Bay, Porto Montenegro i Porto Novi, a prihod od turizma porastao je sa 222 miliona € u 2007. godini na skoro milijardu u 2017. Zahvaljući tom projektu na CG primorju smo poslije više decenija riješili problem nestašice vode” istako je Goran Jevrić.

Žarko Radulović ispred CTU-a, najviše primjedbi imao je na, uglavnom, selektivno ponašanje inspekcijskih službi. Na sastanku je konstatovano da većina lokalnih samouprava nije uskladila odluke o radu i nadležnosti komunalnih inspekcija shodno novim zakonskim rješenjima, što je dovelo do preklapanja nadležnosti i neefikasnosti kontrole.

Takodje je ukazano, da su pored navedenih, ključni problemi turističke sezone komunalno uređenje gradskih zona i regulisanje saobraćaja.

 

1

2

Copyright © Morsko dobro 2017

Premium Joomla Templates