12 februar 2020

Sastanak Agencija za upravljanje obalnim područjima Evrope i Mediterana- EMCA 2020

Francuska Agencija za upravljanje obalom (Conservatoire du Littoral) i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore sklopili su danas Memorandum o razumjevanju, koji će ojačati saradnju ovih institucija u razmjeni najbolje prakse i znanja, učešću u zajedničkim projektima i zajedničkim radom na podizanju svijesti javnosti o važnosti zaštite obale i priobalnih morskih područja radi višestruke koristi prirodne i kulturne baštine za društvo, privredu i životnu sredinu.

Memorandum je potpisan za vrijeme Drugog sastanka evropskih i mediteranskih obalnih agencija (EMCA), koji zajednički organizuju Conservatoire du littoral i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, a koji se danas i sjutra održava u Budvi.

Značaj međunarodne saradnje, koji je formalizovan između dvije države na nivou Conservatoire du littoral i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Javnog preduzeća za upravljnje morskim dobrom Crne Gore, prepoznala je i podržala ambasadorka Francuske u Crnoj Gori NJ. E. g-đa Kristin Tudik, koja se obratila prisutnima u uvodnom izlaganju. Uvodni okvir u temu dali su i Predrag Jelušić Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Patrick Bazin zamjenik direktora Conservatoire du littoral i Ešef Husić, Generalni direktor Direktorata za klimatske promjene i mediteranske poslove u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

U okviru teme dvodnevnog sastanka o prilagođavanju obala klimatskim promjenama, predstavnici institucija za upravljanje obalama iz Albanije, Alžira, Francuske, Italije, Crne Gore, Maroka, Senegala, Španije, Tunisa i Ujedinjenog Kraljevstva, zajedno sa ekspertima iz međunarodnih organizacija, podijeliće iskustva o strategijama, inovativnim pristupima i metodama za suočavanje sa rizicima na obalama poput erozije, potapanja, poplava, oskudnih vodnih resursa i ekstremnih klimatskih promjena.. Okupljanjem predstavnika obalnih agencija i stručnjaka koji rade na ovim pitanjima ovaj će događaj biti i dobra prilika i za pokretanje inicijativa za saradnju među učesnicima.

Okvir sastanka postaviće dva ključna govora: predstavljanje Posebnog izvještaja IPCC-a o okeanu i zaleđenom omotaču u klimi koja se mijenja i uloga obalnih agencija za prilagođavanje klimatskim promjenama koje će održati g. Theophile BONGARTS iz IPPC-ove platforme za klimatska i pitanja okeana, i predavanje Pitanja i uticaji klimatskih promjena u mediteranskom basenu, koje će održati gđa Željka SKARIČIĆ iz UNEP-MAP/Regionalnog centra aktivnosti - Program prioritetnih akcija.

Tokom dvodnevnog sastanka, učesnici će predstaviti primjere nacionalnih strategija za prilagođavanje obale klimatskim promjenama, kao i razmjeniti iskustva i znanja prezentirajući konkretne projekte ili pristupe i primjere prakse, tehnike i rješenja za sprovođenje rješenja temeljenih na prirodi za prilagodbu obalnih aktivnosti i zaštitu i obnovu obalnih ekosustava protiv očekivanih rizika od klimatskih promjena.

Na inicijativu Conservatoire du Littoral, Mreža evropskih i mediteranskih agencija za upravljanje obalama uspostavljena je tokom proslave Dana mediteranske obale 2015. godine u Antibima, kao neformalna platforma za razmjenu znanja i iskustava po pitanjima upravljanja obalnim područjima. Tokom Drugog sastanka u Budvi, učesnici će imati priliku da razmijene i predstave novosti i teme od interesa za njihovu organizaciju, identifikuju zajednička pitanja i izazove, kao i razviju partnerstva za zajedničke aktivnosti u narednom periodu.

 

Copyright © Morsko dobro 2017

Premium Joomla Templates